16 februari 2017

Gehoorschade door te laag motorscherm

De NPB krijgt klachten van motorrijders dat het scherm van de huidige BMW 1200 RT te laag is voor langere collega’s. Dat leidt tot een dusdanige geluidsbelasting dat het gevaar van gehoorschade op de loer ligt.

Op donderdag 9 februari vond in het noorden van het land een bijeenkomst voor motorrijders plaats. Agnes Boezen was namens de NPB aanwezig en hoorde een aantal collega’s vertellen dat ze verminderd gehoor ervaren. De vermoedelijke oorzaak is het scherm op de huidige BMW 1200 RT-motoren. Dat scherm is te laag voor de langere collega’s en kan niet verlengd worden. Vroeger werd er een opzetruitje op geplaatst, maar dat is niet meer toegestaan vanwege het risico op losraken, wat natuurlijk gevaarlijk kan zijn.

Volume porto-oortjes
Uit andere delen van het land krijgen we de klacht dat het volume uit het porto-oortje niet instelbaar is en standaard te hard staat. Ook dat veroorzaakt gehoorklachten. Dit probleem speelt niet zozeer onder motorrijders, maar bij de collega’s op straat.

Sommige collega’s meldden een 'lawaaidip' te ervaren (verminderd gehoor). Anderen hebben daarnaast last van een blijvende piep in het oor. Deze zeer belastende aandoening wordt ook wel tinnitus genoemd.

Beroepsziekte
De werkgever heeft een zorgplicht voor zijn werknemers. Hij moet dus zorgen voor een gedegen bescherming tegen schadelijk geluid. Als dat onvoldoende is gebeurd en er hebben medewerkers daardoor gehoorproblemen gekregen, dan kan er sprake zijn van een zogenaamde beroepsziekte. De werkgever is dan verantwoordelijk voor de ontstane schade.

Oproep: meld je ervaringen
De NPB wil graag weten of deze klachten ook voorkomen in andere eenheden. Hierbij doen we dan ook een oproep aan alle collega’s, zowel motorrijders als anderen in de BPZ. Herken je jezelf in bovenstaande meldingen en heb je ook last van verminderd gehoor? Meld je dan via kleding@politiebond.nl.

Heb je geen klachten maar wel bijvoorbeeld een goede oplossing voor het probleem? Dan is je mail uiteraard ook van harte welkom!

Meer over:
VGW