11 november 2017

FNV: 'Minister, bevries de AOW-leeftijd'

De voortdurend doorgaande verhoging van de AOW-leeftijd moet stoppen. Die oproep doet de FNV in een brandbrief aan de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Wouter Koolmees. Op haar website roept de FNV iedereen op de pensioenpetitie van de politiebonden te ondertekenen en daardoor te helpen de Tweede Kamer wakker te schudden.

De FNV merkt dat de onvrede en de onrust op de werkvloer over de AOW-leeftijd steeds verder oplopen. Dit leidt tot acties in sectoren, onder andere bij de politie. (Klik hier om de pensioenpetitie van de politiebonden te ondertekenen.)

Op versleten knieën naar de eindstreep
Dat is niet vreemd, zegt Tuur Elzinga, in het FNV-bestuur verantwoordelijk voor pensioen en AOW: ‘De mensen die het vroegst beginnen en het zwaarste werk doen, moeten nu het langst doorwerken. Ze gaan later met pensioen en leven gemiddeld ook nog eens korter. Ze moeten op hun versleten knieën naar de eindstreep, en die eindstreep schuift steeds verder op. Zij worden zo op vier verschillende manieren oneerlijk behandeld.’

Daarom zegt de FNV: Stop de verhoging van de AOW-leeftijd, en maak pas op de plaats. Zorg vervolgens voor maatregelen zodat mensen eerlijk kunnen stoppen met werken. Begin dit jaar heeft de FNV hiervoor een 11-puntenplan gepresenteerd.

Kern 11-puntenplan

  • Bevries de verhoging van de AOW-leeftijd (nu 65 jaar en 9 maanden) tot 2020
  • Verhoog de AOW-uitkering
  • Maak het mogelijk dat mensen 4 jaar eerder (of 4 jaar later) AOW opnemen
  • Neem maatregelen voor lager betaalden om dit ook financieel mogelijk te maken, zoals een doorwerkbonus, spaarregelingen in de CAO en schrappen van boetes op eerder stoppen.

Elzinga: ‘Het kabinet heeft in crisistijd bezuinigd op de AOW door de leeftijd extra snel te verhogen. Maar de kosten komen nu terecht bij bedrijven en sectoren. En werknemers kost het hun gezondheid.‘ Nu de crisis voorbij is, kan deze crisismaatregel ook worden ingetrokken, zo vindt de FNV.

Pensioenpetitie van de politie
In februari van dit jaar stuurden de FNV-bonden voor werknemers bij politie, brandweer, defensie en ambulancepersoneel de Tweede Kamer een brandbrief over de uittreedleeftijd van publieke hulpverleners. Ook in de bouw is actie gevoerd.

En op dit moment zijn de politiebonden gezamenlijk in actie om de fiscale boetes op eerlijk stoppen afgeschaft te krijgen. Naast het organiseren van werkonderbrekingen halen ze handtekeningen op om dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen op basis van een zogenaamde burgerpetitie (40.000 handtekeningen).

Teken de pensioenpetitie van de politie!

Lees de brandbrief van de FNV aan minister Koolmees

Lees het 11 punten-plan van de FNV voor Eerlijk Stoppen Met Werken

Meer over:
CAO
FNV