30 maart 2022

FNV in actie voor behoud koppeling AOW/minimumloon

De FNV gaat actievoeren om de voorgenomen ontkoppeling van de AOW-uitkering met het minimumloon politiek te torpederen. Dat maakte de vakbondskoepel – waarbij ook de NPB is aangesloten – op 10 maart bekend. De aftrap was een bliksemactie voor het tijdelijke Tweede Kamergebouw in Den Haag. Aanleiding was het rondetafelgesprek dat die dag in het Kamergebouw plaatsvond over de koopkracht van ouderen.

Het kabinet wil het minimumloon in 2024 extra verhogen met 7,5 procent, maar die verbetering niet doorvoeren voor de AOW-uitkering. De FNV is boos over deze geplande ontkoppeling. Dat hebben de kaderleden van FNV Senioren de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer op 10 maart luid en duidelijk laten weten.

Provinciale Staten-verkiezingen
Kaderlid Willem Kanbier: ‘Omdat de regeringspartijen nu geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, stellen ze het besluit over het hogere minimumloon en het loslaten van de AOW-koppeling uit tot na de Provinciale Staten-verkiezingen in 2023. De uitkomst daarvan kan namelijk leiden tot een voor hen gunstiger zetelverdeling in een nieuwe Eerste Kamer. Het wordt een lange strijd om dat voorstel uit het regeerakkoord van tafel te krijgen, waarbij de verkiezingen voor de Provinciale Staten essentieel zijn.’

'Volstrekt logische' koppeling
In de Tweede Kamer verwoordde dagelijks bestuurder Willem Noordman luid en duidelijk de FNV-kritiek op  de geplande ontkoppeling. Hij benadrukte dat de AOW in het leven is geroepen om te zorgen dat iedere oudere minimaal een leefbaar inkomen heeft. Dat maakt het dus ‘volstrekt logisch’ dat die uitkering gekoppeld is en blijft aan het minimumloon.

In de aanloop naar het rondetafelgesprek stuurde de FNV een notitie naar de Tweede Kamer waarin haarscherp wordt beschreven hoe de koopkracht van ouderen al jarenlang achteruit boert. KLIK HIER om die FNV-position paper te lezen.

KLIK HIER om het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer te bekijken.

Vragen over dit onderwerp? Stel ze gerust via aowkoppeling@fnv.nl

Meer over:
Pensioen