30 augustus 2017

Steun de CAO-petitie van de Defensiebonden

In 2015 hebben de Nederlandse politiemedewerkers zeven maanden actie moeten voeren voor een fatsoenlijke nieuwe CAO. De NPB en de andere politiebonden kozen daarbij voor een guerrilla-aanpak: een lange reeks korte acties op steeds andere plekken in het land. Het huidige CAO-conflict tussen minister van Defensie Janine Hennis en het defensiepersoneel heeft meer weg van een loopgravenoorlog. De onderhandelingen over nieuwe afspraken duren inmiddels AL MEER DAN VIER JAAR!

Het enige wat in die periode is bereikt is een bijzonder mager ‘deelakkoord’, dat onze AFMP en Marechausseevereniging dan ook niet hebben ondertekend. Het eindbod van minister Hennis dit voorjaar was een klap in het gezicht van de medewerkers. Niet alleen had de werkgever bitter weinig te bieden en bleek ze op sommige punten zelfs op het deelakkoord terug te komen, ook kregen de bonden te horen dat het slikken of stikken was.

Historische vergissing
Voor de AFMP, de Marechausseevereniging en de andere defensiebonden is de maat vol. Het is duidelijk dat de ongekende bezuinigingen op het Defensieapparaat na de eeuwwisseling een historische vergissing zijn geweest. Voor het terugdraaien van de gevolgen stelt het kabinet Rutte-II sinds enige tijd gefaseerd geld beschikbaar gesteld, maar het herstel gaat op deze manier nog jaren duren. In de tussentijd wordt de organisatie vooral (financieel) draaiende gehouden over de ruggen van het personeel. Bijvoorbeeld door het zo lang mogelijk uitstellen van serieuze investeringen in fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers.

Politieke blamage
Ik vind het een blamage van de eerste orde dat de Nederlandse politiek nog altijd geen einde heeft gemaakt aan de loopgravenoorlog tussen de minister van Defensie en het defensiepersoneel. Het wordt tijd dat de burgers rechtstreeks laten blijken hoe zij over de zaak denken, zeker met de mogelijkheid van een kabinet Rutte-III en wie weet een nieuwe termijn lang de starre houding van Janine Hennis op Defensie.

Teken de petitie!
Hierbij roep ik jullie dan ook op de militairen en hun burgercollega’s openlijk te steunen in hun strijd voor een fatsoenlijke CAO. Onderteken de digitale petitie die de AFMP, de Marechausseevereniging en de andere defensiebonden de regering willen aanbieden en breng hem ook bij anderen onder de aandacht. De petitie krijg je in beeld door HIER te klikken.

Jan Struijs, NPB-voorzitter en voorzitter van FNV Veiligheid (het samenwerkingsverband van NPB, AFMP en Marechausseevereniging)