20 juli 2022

Dienstreis met eigen vervoer niet verplicht

Per 1 juli 2022 heeft de politie een groot aantal reserveerbare poolvoertuigen afgestoten. Een bezuinigingsmaatregel, waarbij kennelijk niet is nagedacht over de gevolgen voor politiemedewerkers die frequent een poolauto gebruiken. Eén ding is zeker: een verplichte dienstreis met eigen vervoer kan absoluut niet aan de orde zijn. De NPB heeft de werkgever hierop aangesproken.

Bij het besluit om te stoppen met reserveerbare poolauto's heeft de werkgever collega's laten weten onder andere gebruik te maken van openbaar vervoer of de mogelijkheid om digitaal te vergaderen. In een aantal situaties is dat echter niet mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het afleggen van werkbezoeken of huisbezoeken op een bestemming die slecht bereikbaar is met het openbaar vervoer en die wel degelijk om een persoonlijke ontmoeting vragen. De enige optie die dan overblijft, is reizen met eigen vervoer.

Alleen met instemming
De korpsleiding heeft in gesprek met de NPB en andere politiebonden benadrukt dat het enkel gaat om het afstoten van de circa 300 voertuigen van het Politiedienstencentrum. Op de teams in de eenheden zullen er nog ongeveer 1.800 poolauto's beschikbaar blijven. Toch kan het dan niet zo zijn dat een medewerker direct of indirect verplicht wordt om een dienstreis met eigen vervoer te maken als er geen poolauto voor handen is. Dit is alleen mogelijk als een medewerker daar zelf voor kiest. In dat geval ontvang je de reguliere vergoeding voor dienstreizen. Wees je er dan wel van bewust dat je de dienstreis voor een deel uit eigen zak betaalt omdat de vergoeding niet de - flink gestegen - kosten dekt.

Wat betekent dit voor jou?
Het principe is en blijft dat de werkgever voor vervoer zorgt bij een dienstreis. Reizen met eigen vervoer kan alleen als je daar zelf mee instemt. Loop je toch tegen problemen aan met dienstvervoer en lukt het niet om dit in overleg met je eigen leidinggevende op te lossen? Neem dan contact op met de NPB.