De lopende ambassadeurs
Het is de 89ste keer dat de politie eenheid Midden-Nederland meedoet aan ‘s lands bekendste wandeltocht. Op zich natuurlijk al voldoende reden om ook dit jaar niet te ontbreken. Maar blauw tijdens de Vierdaagse van Nijmegen heeft zeker meer redenen. ‘Het is een prachtige manier om ons aan het publiek te presenteren en ambassadeur te zijn van de politie tijdens de Walk of the World’, stelt Hans van Luijt, detachementscommandant van de eenheid Midden-Nederland. ‘Bovendien versterkt het de onderlinge band tussen de collega’s in de groep.’ Dat is ook meteen een belangrijke reden waarom NPB-voorzitter Nine Kooiman in hun midden meeloopt.

Zelf mag hij het cijfer ‘15’ onder zijn Vierdaagsekruisje plaatsen. ‘En het is nog steeds een fantastische ervaring om aan het bijzondere evenement deel te nemen.’ Die opmerking knoopt politiecollega Hans van Luijt er meteen aan vast. Dit jaar doet hij dat - opnieuw - als detachementscommandant van de eenheid Midden-Nederland.
Verschillende detachementen
‘Bijna elke eenheid heeft een eigen detachement. En voor het PDC weet ik dat collega’s verdeeld over de verschillende detachementen deelnemen’, legt Hans uit. Hij vult aan dat de deelnemers van het detachement groepsgewijs worden verdeeld over de drie afstanden van de Vierdaagse. ‘Onder leiding van een groepscommandant wandelen ze de dertig, veertig of vijftig kilometer. Dat doen ze dan in uniform, vanwege de uitstraling die we willen uitdragen.’ Waarbij de detachementen de afgelopen striktere afspraken hebben gemaakt over de uniformiteit. Hiermee willen ze echt een visitekaartje zijn van de Nationale Politie.

Belangrijk pluspunt
De effecten van de deelname aan de Vierdaagse binnen de groep vindt de detachementscommandant van Midden-Nederland zeker nog een belangrijk pluspunt. ‘Je komt tijdens de wandelingen echt dichter tot elkaar. Je hebt gesprekken die je tijdens het gewone werk niet zou hebben. Het samen wandelen versterkt absoluut de onderlinge band’, vervolgt. Mede daarom worden binnen zijn detachement bepaalde basiseisen gesteld aan de deelname. ‘Zo moeten alle deelnemers bijvoorbeeld aan een minimaal aantal gezamenlijke trainingen deelnemen. En ook moeten de debutanten aan één tweedaags wandelevenement meedoen. Zodat ze met elkaar de nodige kilomters trainen en geen vreemde zijn binnen de groep.’
NPB-voorzitter
Dezelfde eisen werden gesteld aan NPB-voorzitter Nine Kooiman. ‘Zij had het verzoek gedaan om met ons mee te doen. Dat betekende natuurlijk wel dispensatie voor het dragen van het uniform, maar dat verzoek heeft de leiding graag ingewilligd. Vervolgens hebben we haar met plezier binnen onze gelederen opgenomen. Ze blijkt daar trouwens perfect in te passen’, aldus Hans. Hij begrijpt haar wens om met een groep mee te doen helemaal. ‘Ze loopt tussen de mensen waarvoor ze zich zo sterk inzet. En omgekeerd wandelen we graag samen met iemand die voor onze belangen opkomt. Het klikt in de praktijk prima.’
Niet alleen in sociaal opzicht maar ook met het oog op de fysieke prestaties heeft Hans alle complimenten. ‘Ze doet het prima. Ze heeft nagenoeg alle trainingen gelopen. Dus ik heb er alle vertrouwen in dat we vrijdag samen over de finish komen.’ Natuurlijk duimen we vanuit haar politiebond voor vier soepele dagen. En dat ze samen met het detachement uit Midden-Nederland breed lachend over de Via Gladiola gaat.