8 juni 2023

Gevolgen PTSS rauw in beeld

Op donderdag 8 juni was op NPO2 de documentaire Alleen thuis met een dienstwapen van regisseur Hester Overmars te zien. Met deze film wil KRO-NCRV een lans breken voor de politiemensen die door hun werk in psychische problemen zijn geraakt. De film is ook via een link op deze website te bekijken. LET OP: de verzamelde beelden kunnen – zeker door mensen in vergelijkbare situaties – als confronterend worden ervaren.

Centraal in de documentaire staat de vraag: hoe kan een goed functionerende politieman, een stoere held in zijn eigen actiefilm, in korte tijd veranderen in een bang vogeltje op de bank? Peter Paul komt uit ‘een politienest’ en heeft ‘spannende momenten’ beleefd tijdens zijn werk als (undercover)agent. Hij worstelt daar steeds heftiger mee en wordt uiteindelijk gediagnosticeerd met (beroepsgerelateerde) PTSS.

Zijn moeder en zus werken eveneens bij de politie en hebben ook schokkende werkervaringen op hun netvlies staan. Alleen zij ondervinden daar geen last van. Hoe is het om een dierbare dan wel steeds dieper in mentale problemen te zien raken? Hoe ga je daarmee om?

Alleen thuis met een dienstwapen toont hoe PTSS het leven van Peter Paul na een mooie tijd bij de politie volledig heeft ontwricht en welke impact dat heeft op zijn directe omgeving, familie en vrienden. Een aangrijpend pleidooi voor het zorgvuldig en begripvol omgaan met politiemensen die aan mentale blessures ten prooi vallen.

Helaas is dat nog lang niet altijd het geval. ‘Iedereen bij de politie maakt een reeks aan heftige situaties mee’, aldus de casemanager van Peter Paul in de documentaire. ‘Dat is lang vol te houden, zeker als je in een fijn team werkt met een goede leidinggevende. Maar als de steun uit de organisatie wegvalt, dan kan het probleem dat iemand heeft opgebouwd alsnog snel en verwoestend naar boven komen.’

Alleen thuis met een dienstwapen is een productie van Tangerine Tree in samenwerking met KRO-NCRV, met steun van het NPO-fonds. De film ging onlangs op het Movies that Matter festival in première. Hester Overmars maakte eerder voor KRO-NCRV o.a. Verboden Vlucht (Gouden Kalf 2015) en De Hoofdvrouw.

KLIK HIER om de documentaire te zien. LET OP: de beelden kunnen – zeker door mensen in vergelijkbare situaties – als confronterend worden ervaren.

Meer over:
PTSS