Martijn Veenstra Basisteam Amsterdam Watergraafsmeer

Dan maar op eigen benen!

Al sinds 2012 neemt een groep Amsterdamse politiemedewerkers jaarlijks deel aan de Den Helder-Maastrichtloop: een tweedaagse sponsorloop van 438 kilometer ten bate van de (kinder)kankerbestrijding. Toen de officiële DHM-loop voor dit jaar werd afgelast, besloten we deze estafetteloop op eigen houtje te realiseren. Zaterdag 20 mei gaan we in Den Helder van start, ook dit keer (onder andere) gesponsord door de NPB.

Het is 2011. Een tweejarig dochtertje van een collega ligt in het AMC. Door een beddentekort op de ‘gewone’ kinderafdeling is ze noodgedwongen terechtgekomen op Kinderoncologie.  Daardoor maakt de collega van dichtbij mee in wat voor nachtmerrie ouders en kinderen belanden nadat bij een kind kanker wordt aangetroffen. Hij zag intens verdriet, zenuwslopende spanning en onzekerheid, maar ook bewonderenswaardige vechtlust en vrolijkheid.

Estafetterun
De collega besloot zich actief te gaan inzetten voor de strijd tegen die  #$%^&-ziekte. Bij de politie Amsterdam kon hij het streven naar vitaliteit op de werkvloer en geld inzamelen voor het goede doel combineren. Hij deed dat door een team van politiemedewerkers op te richten voor de Den Helder-Maastrichtloop van 2012. Een estafetterun van 438 km die in het teken staat van KiKa en Villa Joep. Wat de stichting KiKa is en doet - dat behoeft helaas geen nadere toelichting. De stichting Villa Joep timmert aan de weg als aanjager van het onderzoek naar neuroblastoom - een specifieke vorm van kinderkanker.

Meteen enthousiast
In de tien jaar daarna groeide de deelname aan de DHM-loop uit tot een traditie. Ook in oktober 2022 kwam de organisatie van team Amsterdam weer bij elkaar om editie 2023 te regelen. Ze hoefden weinig moeite te doen om weer enthousiast te worden. Al snel werd alles uitgezet om onder andere de voertuigen, massagebanken en eten en drinken te regelen. Door het netwerk dat ze afgelopen jaren hadden opgebouwd, was dit zo geregeld.  De teams waren zo gevuld, want niemand wilde dit mooie evenement missen. 

Donaties
De nodige ideeën voor fondsenwerving werden ook geboren. Voor editie 2023 hebben ze coins ontworpen. Een hebbeding voor de verzamelaar. Maar ook Albert Heijn zag ze als vaste klant in de winkel. Honderden lege flessen werden bij hen ingeleverd. Meerdere keren zagen zij de politie met lege flessen de winkel in komen lopen om vervolgens met een emballagebonnetje bij de kassa te staan. Daarnaast doneren collega’s en burgers een donatie via de door hen opgerichte donatie-site. Maar ook nu is de NPB een trouwe bondgenoot. Normaliter zetten zij zich in voor de belangen van de politiecollega’s. Maar nu strijden ze mee tegen die verschrikkelijke ziekte. Ontzettend dankbaar.

Weer met twee teams
Voor dit jaar zijn er vanuit Amsterdam 2 teams opgericht die beide 438 km gaan rennen:  team Oost-Watergraafsmeer en team Oost-Zeeburg. Naast de renners bestaan die teams uit chauffeurs, navigators, ondersteuning, motorrijders en fysio’s. De run is echt geweldig om te doen. De saamhorigheid tussen de collega’s, de lol en gezelligheid onderling, doorgaan wanneer je niet meer kunt, doorgaan omdat je wordt opgezweept door de collega’s en de toeschouwers. Er komt een stofje in het lichaam vrij die jou extra energie geeft. 

Domper
Op zaterdag 20 mei 2023 zou om acht uur het startschot klinken. 438 km rennen voor KiKa en Villa Joep. En niet belangrijk maar wel met een leuke bijkomstigheid… wie gaat als eerste over de finish: Watergraafsmeer of Zeeburg? Wie moet een jaar lang aanhoren dat zij alleen de rug van het andere team zagen. Maar er kwam een domper om de hoek. Ze kregen een belletje van de organisatie.  Dit jaar heeft de organisatie van de DHM loop door omstandigheden moeten besluiten om geen editie van de run te laten plaatsvinden. Shit dachten ze. Wat nu? Commandanten van team Amsterdam kwamen bijeen. 

Door met de strijd
Al snel kwam de conclusie; de kids strijden door en geven niet op. Dus wij ook niet. Er werd besloten om niet bij de pakken neer te zitten. Het doel hielden en houden ze nog steeds voor ogen. Strijden voor KiKa en Villa Joep. Ze besloten om op eigen titel te gaan rennen voor Kika en Villa Joep. Zelfde tijden, zelfde route, zelfde lopers, zelfde snelheden, dezelfde slijtageslag en nog steeds amper slaap in die 28 à 29 uur. Om vervolgens op zondag 21 mei rond 14.00 uur na 438 km en weinig slaap de finish in Maastricht te behalen. 

Volg nu de teams en kijk mee hoe zij zich inzetten voor KiKa en Villa Joep. Via Instagram ‘dhmsponsorloop’ en op Facebook ‘DHM2023’.

Meer over:
Blog