29 augustus 2018

Cordon om Utrecht Centraal

Op maandag 3 september wordt er van 7.00 tot 10.00 een cordon aangelegd rond Utrecht Centraal. Reizigers kunnen alleen nog via de cordons naar binnen en buiten en moeten dan ook rekening houden met vertraging. Politiemensen voeren actie voor een betere CAO en omdat zij door hoge werkdruk onvoldoende kunnen instaan voor de veiligheid.

De actie #gevarenzone in Utrecht (#cordonUtrecht) volgt op eenzelfde actie in Eindhoven. Ook andere steden, waaronder Amsterdam, komen aan de beurt. Steeds meer steden in Nederland zijn volgens hun burgemeesters een urban jungle waar de overheid onduldbaar afwezig is. De agenten blijven tijdens de actie beschikbaar voor spoedmeldingen, waardoor deze veilig kan verlopen.

Politietekorten en treinstations
Met de actie wordt zowel de stad Utrecht als het Centraal Station in Utrecht bestempeld als gevarenzone, die burgers betreden op eigen risico. De keuze voor Utrecht Centraal moet worden gezien als een statement voor álle stations van Nederland. Met de komst van de Nationale Politie, enkele jaren geleden, werd bepaald dat de spoorwegpolitie (net als de snelwegpolitie) er alleen nog is voor handhaving. Voor al het andere politiewerk in en rond stations worden sindsdien politiemensen weggetrokken uit het omliggende gebied.

Politiewerk Utrecht Centraal
De gemiddelde burger zal zich veilig voelen op Utrecht Centraal en de meeste andere stations, maar daar is wel forse politie-inzet voor nodig. Zo rukt de politie regelmatig uit vanwege conducteurs die worden mishandeld, reizigers zonder plaatsbewijs, graffiti-spuiters, zakkenrollers en kofferdiefstal. Waar nachttreinen rijden is bovendien regelmatig sprake van overlast, mishandeling, vechtpartijen en graffiti. De politie wil paraat kunnen staan om het spoor nu en in de toekomst veilig te houden.

#CAOdomino- een overzicht van de politieacties
De actie #CordonUtrecht is onderdeel van een scala aan politieacties dat door de politievakbonden NPB, ACP, ANPV en VMHP is uitgerold. Bekijk hier welke acties er nog meer worden gehouden.

Meer over:
CAO