4 september 2018

Brandbrief aan burgemeester Cox van Sittard

Afgelopen weekend voerden de politievakbonden actie tijdens de eredivisiewedstrijd Fortuna Sittard – FC Utrecht. Door rondzwervend bouwmateriaal rondom het stadion raakte er wederom een politieman gewond. Ondanks meerdere waarschuwingen en verzoeken is de situatie rondom het stadion nog steeds niet veilig genoeg. De voorzitters van de politiebonden stuurden een gezamenlijke brief naar burgemeester Cox van Sittard-Geleen.

Over deze actie is het nodige te doen geweest in de media. Door ons is er daarbij nadrukkelijk gewezen op de onveilige situatie rond het stadion in verband met rondzwervend bouwmateriaal en bouwafval.

Uiteindelijk heeft de burgemeester besloten de wedstrijd door te laten gaan. Hij gaf daarbij aan dat de situatie wel veilig was en materiaal en afval inmiddels waren afgeschermd en opgeruimd. Nader onderzoek van ons ter plaatse heeft echter anders uitgewezen. Er zwierf nog steeds afval en materiaal en het bouwterrein was onvoldoende stevig afgeschermd met hekken. Bij onze rondgang langs het stadion bleek dat de bouwondernemer pas op vrijdagmiddag is gevraagd om het bouwterrein beter af te sluiten hetgeen toen niet meer te realiseren was

De gevolgen van de beslissing zijn inmiddels bekend en zijn ernstig. De landelijke pers is gehaald omdat na de wedstrijd de situatie danig uit de hand liep. Supporters keerden zich tegen elkaar en tegen de politie. Daarbij zijn hekken omvergetrokken en is gegooid met stenen en andere materialen die zich daarachter bevonden. Met als triest resultaat dat er een politieagent gewond is geraakt. Precies het scenario waar wij nadrukkelijk voor hadden gewaarschuwd en dat wij ook vreesden met het oog op de veiligheid van het publiek maar ook van de in de haast opgetrommelde agenten.

De politiebonden zijn naar aanleiding van de actie van mening dat er kritischer gekeken zou moeten worden naar de inzet van politie bij evenementen in Sittard. Wij eisen van de gemeente dat de onveiligheid rondom het stadion moet worden opgelost. Zo niet, heeft dit consequenties voor politie-inzet bij volgende wedstrijden.

Klik hier voor de brief aan de gemeenteraad van Sittard-Geleen.

Klik hier voor de brief aan Burgemeester en Wethouders Sittard-Geleen.

Meer over:
CAO