28 augustus 2018

Bonden raadplegen advocaten over besluit burgemeester Eindhoven

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven wil de politie-actie rondom de wedstrijd PSV-BATE aan banden leggen. De bonden hadden aangekondigd vanaf verschillende kanten de toegang tot een deel van het centrum serieus te beperken en te vertragen. De burgemeester heeft daar gisteravond flinke beperkingen aan gesteld. Volgens de bonden wordt daarmee “het recht op collectieve actie” geschaad. Ze kijken met hun advocaten wat er tegen het besluit kan worden ondernomen.

Een woordvoerder benadrukt dat het recht op collectieve actie een grondrecht is. “De burgemeester zegt dat actievoeren mag, maar dan wel zonder het verkeer te hinderen. Daarmee maakt hij feitelijk de aangekondigde actie onmogelijk. Er is van begin af aan duidelijk gemaakt dat dit géén publieksvriendelijke actie zou worden. De politie en daarmee heel Nederland is in een gevaarlijke situatie beland. Dat willen politiemensen niet alleen laten zien, maar ook laten voelen.”

De bonden moesten het nieuws over het verbod via de media vernemen. “We zijn verbijsterd door dit besluit. We hadden juist in gesprek met de burgemeester een vorm gevonden om de actie te kunnen houden. Daarbij was voor iedereen duidelijk dat de burger er hinder van zou ondervinden, maar werd ook de toezegging gedaan dat de veiligheid niet in het geding zou komen. De burgemeester zet nu eenzijdig een streep door die afspraken. Dat rekenen we de burgemeester zwaar aan. We zijn niet van plan om het hierbij te laten zitten.”

Meer over:
CAO