27 maart 2019

Belastingtip studenten: voorkom naheffing

Rond je binnenkort je studie af of ga je meer verdienen door de OT-uren (uren waarvoor je een operationele toelage krijgt) tijdens het praktijkgedeelte van je opleiding? Meld dan bij de HR-Servicedesk dat je in een hogere tariefgroep voor de loonbelasting gezet moet worden. Op die manier kun je volgend jaar een forse naheffing aan inkomstenbelasting voorkomen.

Ook dit jaar ziet de NPB Belastingservice veel leden die vorig jaar hun studie hebben afgerond of tijdens het praktijkgedeelte daarvan veel OT-uren hebben gedraaid en daardoor te maken krijgen met een naheffing die kan oplopen tot wel € 1.000. De oorzaak daarvan is dat de salarisadministratie bij het bepalen van het tarief voor de loonbelasting ten onrechte uitgaat van het lagere (basis)salaris dat je ontvangt als aspirant.

Meer uren werken
Ook verderop in je loopbaan kun je geconfronteerd worden met een naheffing van de inkomstenbelasting. Bijvoorbeeld als je in een bepaald jaar (veel) meer bent gaat verdienen door een structurele uitbreiding van je aantal werkuren per week. Ook in dat geval is het verstandig deze ontwikkeling bijtijds te melden bij de HR-Servicedesk, zodat het korps je bijtijds in de juiste (hogere) tariefgroep kan plaatsen.