4 december 2023

‘Afscheid van een bevlogen voorzitter’

Jan Struijs heeft officieel afscheid genomen als voorzitter van de NPB. Tijdens een speciale themabijeenkomst en aansluitende receptie werd die mijlpaal gemarkeerd. Dat deden verschillende sprekers met hun visie op de aanpak van de georganiseerde misdaad. Maar het gebeurde ook met anekdotes over de vertrekkende voorzitter. Bovendien werd Nine Kooiman als nieuwe voorzitter in de schijnwerpers gezet.

Demissionair minister Yeşilgöz (op de foto met Jan Struijs) vergeleek in haar afscheidswoord de vertrekkende NPB-voorzitter met een vuurtoren in de mist. ‘Zo zichtbaar was je al die jaren, te midden van complexe en uitdagende omstandigheden. Jij sprong op de bres voor alle politiemedewerkers. Je zette ingewikkelde onderwerpen op de agenda en was alert.’ Volgens de minister zal Nine Kooiman als nieuwe voorzitter dit lichtende voorbeeld zeker volgen. Om vervolgens af te sluiten met: ‘Jan, ik wil je hartelijk danken voor jouw tomeloze inzet voor de samenleving en in het bijzonder voor onze rechtstaat.’

Als afscheidscadeaus zag Jan Struijs het liefst donaties aan de stichting Politie Veteraan. Op de foto overhandigen André Buruma, Dick Kleijn en Erik Noltes van deze stichting een aandenken aan de vertrekkend NPB-voorzitter.

De bespraaktheid van Jan Struijs was een thema dat regelmatig terugkeerde tijdens de bijeenkomst. En dan met name de ongesluierde en ongezouten manier waarop hij zijn standpunten kon verwoorden. ‘Daarin klonk altijd de bevlogenheid, de passie en de overtuiging waarmee je steeds opkwam voor de belangen van politiemensen’, verwoordde een van de sprekers het algehele oordeel. ‘Politiemensen hebben veel aan je te danken. Daarom zul je zeer zeker gemist gaan worden.’

Sprekers
Op verzoek van de vertrekkende voorzitter stond een belangrijk deel van de bijeenkomst in het teken van de aanpak van de georganiseerde misdaad. Zo schetste Andy Kraag, Hoofd Dienst Landelijke Recherche, de enorme ontwikkelingen op dit terrein, zowel wat betreft het brutale optreden van georganiseerde criminelen als de grote successen die door effectief politiewerk worden behaald.

Daarop nam Bernt Schneiders het woord om de activiteiten van de Adviescommissie Landelijke Recherche te belichten. Een commissie waarvan de scheidende NPB-voorzitter als geestelijk vader werd genoemd. Ook Pieter Tops, lector aan de Politieacademie, refereerde tijdens zijn korte lezing aan de verdiensten van Jan Struijs.

Een roast door de korpschef

Roast van korpschef
De meest luchtige noten van de middag kwamen trouwens uit onverwachte hoek. Korpschef Henk van Essen had het op zich genomen om het lijdend voorwerp van de bijeenkomst mild te roasten. Hierbij kwamen de Rotterdamse karaktertrekken van de vertrekkende voorzitter natuurlijk ruim aan bod. De vollopende apps, opgestroopte mouwen en gestrekte benen hadden een hoofdrol in de anekdotes van de hoogste politiefunctionaris en vaak de counterpart van vakbondsman Struijs.

Eigen stempel
De middag werd vervolgens afgesloten door achtereenvolgens de komende en vertrekkende NPB-voorzitter. Nine Kooiman gaf aan dat ze weet dat ze grote schoenen moet gaan vullen. Iets wat ze gaat doen door vooral haar eigen stempel toe te voegen. ‘Ik zal Jan nooit kunnen evenaren in de manier waarop hij de rol van voorzitter heeft ingevuld. Daarom wil ik vooral mijn eigen karakter in de functie leggen.’ Waarna de scheidend voorzitter in zijn slotwoord aangaf dat hij ervan overtuigd is dat dit gaat lukken.

In het Algemeen Dagblad en in Trouw verschenen interviews met Jan Struijs naar aanleiding van zijn afscheid als NPB-voorzitter