19 januari 2022

Actie politiebonden bij PSV - AJAX

De politiebonden voeren aanstaande zondag 23 januari actie door de collega’s die worden ingezet rondom de voetbalwedstrijd PSV - AJAX voorafgaand aan hun briefing bijeen te roepen voor een vakbondsbijeenkomst van maximaal één uur. Tijdens deze bijeenkomst worden collega’s bijgepraat over actietraject WAKE-UP CALL 2022 en de komende cao-onderhandelingen.

Onlangs hebben de voorzitters van de vier politiebonden harde toezeggingen op een aantal thema’s gevraagd aan de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz. Het kabinet zal voor 6 februari reageren op deze eisen van de bonden. De reactie is nog niet binnen. Vandaar deze volgende actie. Zolang de reactie uitblijft, gaan de politiebonden verder met het opbouwen en voorbereiden van hardere acties.

WAKE-UP CALL 2022
De vakbondsbijeenkomst is een onderdeel van de estafette actie WAKE-UP CALL 2022 tegen de hoge werkdruk en onderbezetting bij de politie. Het doel van deze acties is de politiek en de burgers duidelijk te maken hoe urgent de capaciteitsproblemen bij de politie zijn.

● Op dinsdag 28 december vond de eerste actie in dat kader plaats bij de Vreemdelingenpolitie in Ter Apel.
● Deze actie werd gevolgd door een vakbondsbijeenkomst op zondag 2 januari tijdens de afgelaste demonstratie op het museumplein in Amsterdam.
● Op vrijdag 14 januari was er een actie voorafgaande aan de corona-persconferentie in Den Haag.

Misbruikte loyaliteit
De bonden zijn getergd door het gebrek aan oprechte belangstelling van de politiek voor de menselijke gevolgen van de chronische onderbezetting binnen het korps. Nog altijd rekent ‘Den Haag’ erop dat agenten uit loyaliteit en plichtsbesef tot het uiterste zullen gaan om de kwaliteit van het politiewerk zoveel mogelijk in stand te houden. En dat doen ze ook, al kost ze dat steeds meer moeite en al gaat dat steeds meer ten koste van hun gezondheid, veiligheid en privéleven.

Cao-perspectief
Het actietraject WAKE-UP CALL 2022 is bedoeld als aanjager van de komende onderhandelingen over een nieuwe politie-cao. De bonden willen door het actietraject de druk op de politieke ketel houden en verder uitstel van de onderhandelingen in 2022 tot een minimum beperken.

Meer weten over het actietraject WAKE-UP CALL 2022? Neem contact op met het Landelijk Actiecentrum (LAC) van de politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB via info@politieacties.nl!

Meer over:
cao2022