13 november 2020

Aangifte politiemedewerkers tegen Radicaal

Dertig politiemedewerkers, onder wie leden van de ACP, NPB en ANPV, hebben aangifte gedaan van laster, smaad(schrift) en belediging door Radicaal, de jongerenorganisatie van BIJ1. Zij worden juridisch bijgestaan door advocaat Sébas Diekstra (FOTO).

‘De gepubliceerde teksten en ongefundeerde beschuldigingen schaden de eer, goede naam en het aanzien van de politie op ernstige wijze,’ zegt Maarten Brink, brigadier bij de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant. De politiebonden steunen de collega's bij hun aangifte.

Racistisch en agressief
Op 9 november 2020 plaatste de jongerenafdeling van de politieke partij BIJ1 ‘opruiende’ teksten op hun social media. Ze reageerden daarmee op de bekendmaking dat politiemedewerkers in december een financiële bonus van 300 euro krijgen als blijk van waardering voor de solidariteit en betrokkenheid die zij de afgelopen tijd hebben laten zien. In de teksten worden de politieorganisatie en de politiemedewerkers weggezet als onder meer racistisch, mishandelend, agressief, machtsmisbruikers en corrupt.

Grof schandaal
Zowel de bonden als de politieleiding als politieagenten reageerden geschokt en boos. Maarten Brink: ‘Juist in deze tijd komt dit harder aan dan ooit. Wij staan elke dag paraat om mensen te helpen. Daarbij riskeren we onze eigen gezondheid en die van onze naasten, maar het is ons werk om klaar te staan voor de samenleving en dat doen we met trots. Het doet pijn dat een politieke groepering zich op deze manier over ons uitlaat. Volgens ons is het een grof schandaal en overschrijdt dit alle grenzen van de vrijheid van meningsuiting. De dertig collega’s die nu aangifte doen vertegenwoordigen dan ook een grotere groep politiemensen.’

Nadat de grievende teksten online kwamen, hebben de politiebonden bij het Openbaar Ministerie hun licht opgestoken over mogelijke acties tegen Radicaal. Zij staan dan ook achter de aangifte door de politiemedewerkers.