Wet toekomst pensioenen
Op donderdag 22 december 2022 is een ruime meerderheid in de Tweede Kamer akkoord gegaan met een vernieuwing van de wettelijke spelregels die in Nederland gelden bij het collectief opbouwen van pensioenen. 93 van de 150 volksvertegenwoordigers stemden voor, 48 stemden tegen. De nieuwe spelregels – vastgelegd in de Wet toekomst pensioenen – moeten leiden tot verbeteringen in de huidige pensioencontracten, waaronder de pensioenregeling voor politiemedewerkers bij pensioenfonds ABP.
Het aannemen van de Wet toekomst pensioenen door de Tweede Kamer is een belangrijk politiek feit. Ons democratische bestel kent echter ook nog een Eerste Kamer, bestaande uit 75 senatoren. Hun taak is het zorgvuldig keuren van door de Tweede Kamer aangenomen wetten op hun bestuurlijke en juridische kwaliteit. Zit het politieke resultaat ook logisch in elkaar? Is het praktisch uitvoerbaar?
Op 17 januari 2023 is de Eerste Kamer gestart met de behandeling van de Wet toekomst pensioenen. Net als bij de Tweede Kamer bestaat de eerste fase uit technische briefings, deskundigenbijeenkomsten en schriftelijke vragenrondes.
Gaat dit voorjaar ook in de senaat een meerderheid akkoord, dan zou de Wet toekomst pensioenen op 1 juli 2023 in werking kunnen treden. Vanaf dat moment hebben vakbonden, werkgevers en pensioenuitvoerders 3,5 jaar om de huidige pensioenregelingen aan te passen aan de nieuwe wetgeving – tot 1 januari 2027.
Solidariteit
Wetsontwerp
Aanpassingen
Zorgpunten
• Behoud van de opgebouwde pensioenrechten bij het ‘invaren’ in het nieuwe stelsel
• Het (maximale) aandelen- of beleggingsrisico dat individuele deelnemers voortaan lopen
• Het garanderen van een nabestaandenpensioen binnen het nieuwe stelsel
• Terugdringen van het aantal werkenden zonder pensioenopbouw (draagvlak solidariteit)
• Toezicht op en informatie over verloop (jarenlange) overgangsfase
Politiek compromis
Overgangsjaren
Ruimte voor indexatie
Vroegpensioen
Acht slimme vragen
over het collectief opbouwen van pensioenen