Pensioen, wij zoeken het voor je uit!

Beste collega!

Pensioen, saai en ingewikkeld? NPB helpt je graag! Wij vinden het belangrijk dat jij goed op de hoogte bent van je pensioen. Op deze website informeren wij jou iedere maand over een ander pensioen thema. In de maand juli trappen wij af met het thema trouwen & echtscheiding.

Goed om te weten:

Aanmelden partner?

Getrouwd? Aanmelden van je partner niet nodig. Bij samenwonen wel!
Jullie gaan trouwen! Gefeliciteerd! Ga vooral heel veel leuke dingen samen doen, over je pensioen geen zorgen, daar hoef je niets voor te regelen. ABP krijgt informatie van de gemeente waardoor je partner automatisch wordt aangemeld. Dit geldt ook als je geregistreerd partners bent. Let wel, dit geldt alleen voor huwelijken in Nederland.
Altijd goed om even te controleren of je partner is aangemeld, doe dit op MijnABP.

Woon je samen dan werkt het net even anders.
Woon je samen en heb je dit vastgelegd in een notariële akte, dan kun je je partner bij het pensioenfonds aanmelden. Dit gaat dus niet automatisch. Dat kan via MijnABP. Hierbij is het belangrijk dat je je partner aanmeldt voordat je AOW ontvangt / je je volledige pensioen hebt in laten gaan.

Hoogte partnerpensioen

Naast dat jij pensioen opbouwt voor later bouw jij ook partnerpensioen op. Partnerpensioen is pensioen dat jouw partner ontvangt wanneer jij komt te overlijden. Hoeveel jouw partner gaat ontvangen is onder andere afhankelijk van jouw (toekomstige) diensttijd en je salaris. De hoogte van je partnerpensioen staat op het UPO (uniform pensioenoverzicht), maar nog sneller en actueler zie je dit op MijnABP bij….. Goed om bij jezelf na te gaan of dit partnerpensioen voldoende is, mocht jij onverhoopt komen te overlijden. Heb je andere dienstverbanden gehad, dan kan het ook zijn dat jij ergens anders ook partnerpensioen hebt opgebouwd. Een totaal overzicht klik je hier.

Filmpje

Nieuw pensioenstelsel

Naar verwachting treedt de Wet Toekomst Pensioen per 1 januari 2023 in werking. Waar je in het huidige pensioenstelsel een ratjetoe hebt aan verschillende toezeggingen wordt dit partnerpensioen vereenvoudigd. In het nieuwe pensioenstelsel zal iedereen met een pensioenregeling een partnerpensioen verzekerd krijgen ter hoogte van een vast percentage van je huidige salaris. Doordat het voor iedereen "gelijk" is, wordt dit gemakkelijker wanneer je kiest voor een andere baan. Let wel op : heb je binnen vier maanden geen nieuwe baan dan vervalt je verzekerde partnerpensioen. Wel krijg je de mogelijkheid om een partnerpensioen te verzekeren ten koste van je ouderdomspensioen. Het nieuwe pensioenstelsel wordt uiterlijk per 1 januari 2027 ingevoerd.

Vragen?

Pensioen ambassadeurs

Pensioenambassadeurs helpen collega's met pensioenvragen. Sinds enkele jaren zet de Nationale Politie pensioenambassadeurs in om pensioenvragen te beantwoorden. Dit zijn werknemers die andere collega's op een laagdrempelige manier begeleiden in en voorlichten over pensioen.

ABP spreekuur

Tijdens een ABP-spreekuur geeft een pensioenspecialist van het ABP informatie over je persoonlijke pensioensituatie. Wil je meer weten welke pensioenkeuzes je hebt vóór je met pensioen gaat of begrijp je de bedragen op je Uniform Pensioenoverzicht niet goed? Dan kun je een afspraak maken. Ook kan het zijn dat je ziek bent en je wilt weten welke gevolgen dit voor je pensioen heeft. Of in het verleden gescheiden bent, wat betekent dat? Oftewel : in heel veel situaties is het goed om je te laten informeren over pensioen door een pensioenspecialist van het ABP. Je kunt je online aanmelden voor het online pensioenspreekuur KLIK HIER.

NPB-pensioen specialist

WENDIEE