Voetbalvervelia’s

Van: Marijke Kemna, NPB-kaderlid

Ach en wee. Het grotere Feyenoord kreeg met 3-0 de oren gewassen door kleintje Excelsior. Nog geen man overboord, Feyenoord is nog altijd in de race voor ‘de schaal’, zo begrijp ik. Ik ben bepaald geen voetbalfan, ik heb even moeten opzoeken over welk stuk serviesgoed we het dan eigenlijk hebben. Goed, het is vervelend, maar het overwinningsfeestje moet dus een weekje worden uitgesteld. Je zou zeggen dat je na 18 jaar wachten niet op een weekje meer of minder zou kijken. Maar dat is buiten de mentale armoe van veel supporters gerekend.

Een vriendin van mij stuurde me zondagavond, even voor acht uur, een paar filmpjes door. Zij woont namelijk in Rotterdam-Centrum en zat dus zeg maar op de eerste rang naar de ongeregeldheden te kijken. Op de kop af 72 uur na de dodenherdenking schalde ‘Joden! Joden! Joden!’ over het Schouwburgplein. Ik weet niet hoe dat met u zit, maar ik vind dat schokkend.

Ontzettend veel schik

Er werden straatstenen uit het trottoir getrokken. Er sneuvelden winkelruiten. Winkeliers sloten geschrokken hun deuren en zaten samen met klanten urenlang in hun winkels opgesloten. De politie werd belaagd door een dolle meute. Er werd met flessen en stenen gegooid. Afgaande op de breed lachende gezichten in de vele filmpjes die ervan gemaakt werden had de meute daar ontzettend veel schik in. Zingend en lachend zochten ze de confrontatie met de politie. Dat alles leidde tot zo’n honderd aanhoudingen.

Ondankbaar

Vooraf waren al zo veel maatregelen getroffen. Diverse bouwputten moesten dicht, op het Oostplein bijvoorbeeld en de Coolsingel. Er werd 700 man aan politiepersoneel opgetrommeld. Sommige winkels moesten dicht vanwege de drukte. Dat kost allemaal wat zeg! En dan heb ik het nog niet eens over de bijdrage van 135 miljoen belastingeuronen, die aan de gemeente gevraagd is voor de bouw van een nieuw Feyenoordstadion. Je zou zeggen dat voetbalfans de stad Rotterdam erkentelijk zouden zijn. Echt hoor, het minste dat je dan kunt doen is haar straatstenen netjes laten liggen en haar winkeliers en politiemensen met rust laten.

Huldiging in de Kuip

Even niet als politiemedewerker, of bondslid, maar gewoon als belastingbetalend burger van Rotterdam: laat die huldiging op de Coolsingel maar zitten. Dat huldigen doe je maar gezellig in je eigen Kuip.  Ja, dat is jammer voor de rest, maar nee, het is niet erg. Het zelfreinigend vermogen is in dit wereldje zo schrijnend afwezig, ik heb Feyenoord zelfs nog niet mogen horen over de misdragingen van een deel van haar achterban.

Lieve dames en (vooral) heren supporters, los dit probleem nou eerst maar eens binnen de eigen gelederen op. Daarna mag je cluppie weer op dat bordes. Tot die tijd breek je je eigen tent maar af.