NPB Blog

 • afbeelding van Jan Struijs

  Chronisch overbelast

  Jan Struijs, bondsvoorzitter

  Het zou een nieuw kabinet sieren als het in zijn regeerakkoord serieuze maatregelen aankondigt om eindelijk iets te doen aan de chronische overbelasting van de Nederlandse politie. De NPB wijst er al sinds de eeuwwisseling op dat er een steeds grotere kloof ontstaat tussen de prestaties die van de politie worden verwacht en de daarvoor inzetbare, goed gekwalificeerde medewerkers. Oorzaak: een reeks kortzichtige politieke besluiten.

 • afbeelding van Paul Lathouwers

  Kwaadschiks

  Paul Lathouwers, NPB-regiobestuurder

  Op 3 augustus 2016 en 24 februari 2017 berichtte ik al over de zeer onrechtvaardige situatie waarin de collega’s van Bureau Transport Den Haag zich sinds een aantal jaren bevinden. Hun loyaliteit aan de werkgever ging erg ver, zoals zo vaak binnen de politiesector. Maar na de zoveelste teleurstelling kwam daar dit jaar een einde aan. De collega’s zagen zich genoodzaakt om samen met de NPB actie te gaan voeren.

 • afbeelding van Marijke Kemna

  Voetbalvervelia’s

  Marijke Kemna, NPB-lid

  Ach en wee. Het grotere Feyenoord kreeg met 3-0 de oren gewassen door kleintje Excelsior. Nog geen man overboord, Feyenoord is nog altijd in de race voor ‘de schaal’, zo begrijp ik. Maar het overwinningsfeestje moet dus een weekje worden uitgesteld. Je zou zeggen dat je na 18 jaar wachten niet op een weekje meer of minder zou kijken. Maar dat is buiten de mentale armoe van veel supporters gerekend.

 • afbeelding van Marijke Kemna

  Dag van de Arbeid

  Marijke Kemna, NPB-lid

  De Dag van de Arbeid, 1 mei, brengt de gemiddelde Nederlander gewoon arbeidzaam door. Ik ben vandaag dus ook gewoon aan het werk. In de landen om ons heen is dat anders geregeld. Daar is men veelal vrij en wordt uitgebreider en feestelijker stilgestaan bij de 1 mei-viering.

 • afbeelding van Marijke Kemna

  Trots

  Marijke Kemna, NPB-lid

  Nederlanders zijn tussen 2012 en 2016 positiever gaan denken over het functioneren van de politie in hun buurt. Dat is een van de uitkomsten uit de Veiligheidsmonitor 2016. Voor veel politiemensen was die periode niet de makkelijkste. De reorganisatie, de problemen bij 0900-8844, tekorten aan personeel, de ophef over de COR, sluitende bureaus, de vluchtelingenstroom… Politiemensen laten zich duidelijk niet ontmoedigen!

 • afbeelding van Marco Sondermeijer

  Krom als een hoepel

  Marco Sondermeijer, NPB-kaderlid

  Bij de afdeling arrestantentaken van de eenheid Oost-Nederland worden collega’s die jarenlang extra inzet hebben getoond uitgesloten van de kans om door te stromen naar de functie van medewerker beveiliging. Ze beschikken over de juiste staat van dienst en mentaliteit, maar niet over het juiste papiertje. HRM-beleid dat tegen je rechtsgevoel indruist!

 • afbeelding van Marijke Kemna

  Grootverdieners

  Marijke Kemna, NPB-lid

  Met enige regelmaat, vooral wanneer er weer eens een roodstand dreigt, mag ik graag grappen dat ik wilde dat ik rijk was en niet zo knap. Met een beetje opborrelende jaloezie las ik dan ook over het rap toenemend aantal grootverdieners bij de politie. In 2016 verdienden 24 collega’s meer dan onze korpschef Erik Akerboom, aldus de koppen in de media.

 • afbeelding van Jan Struijs

  Solidariteit onder druk

  Jan Struijs, bondsvoorzitter

  Wat voor dagelijks bestuur gaan de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart ons opleveren? We lijken ons te moeten opmaken voor een periode van stevig rechts beleid. Han Busker, de nieuwe voorzitter van de FNV, ziet de bui al hangen. In zijn eerste reactie op de verkiezingsuitslag verklaarde hij namens de grootste vakbond van Nederland: ‘De FNV wil een sociaal kabinet met een positieve agenda.' De NPB steunt de FNV daarin. Ook wij blijven ons sterk maken voor (meer) solidariteit tussen alle mensen die werken, willen werken of gewerkt hebben (met pensioen zijn).

 • afbeelding van Marijke Kemna

  Stemmingmakerij

  Marijke Kemna, NPB-lid

  Ik houd al sinds dag één mijn mond over de zaak Mitch Henriquez. De berichtgeving over de meest recente ontwikkelingen dwingt me echter toch tot een uitgesproken reactie. Ik vind het kwalijke stemmingmakerij. Hoezo is het inbrengen van een second opinion over de doodsoorzaak juridisch gezien ‘niet zo netjes'? Elders werd zelfs gesproken van een ‘juridische rotstreek’.

 • afbeelding van Paul Lathouwers

  Vrekkig VOA-beleid

  Paul Lathouwers, NPB-regiobestuurder

  Op 12 februari verklaarde korpschef Akerboom in een interview met de Volkskrant dat de Nationale Politie naar zijn idee is doorgeslagen in het streven naar efficiëntie en centralisatie. Een risico waarvoor de NPB jaren geleden al waarschuwde. Een van de meest tergende voorbeelden is de sluiting van de arrestantencomplexen en -gangen, maar ook de herstructurering van de afdeling VOA (Verkeersongevallen- analyse) is een mooie.

Pagina's