11 maart 2020

Woede overheerst bij politiemensen na vroegpensioenvoorstel werkgever

Politiecollega’s zijn boos over het werkgeversvoorstel voor een vroegpensioenregeling. Dit blijkt overduidelijk uit de bijeenkomsten van de politiebonden afgelopen weken. 'Dus zo worden we na jaren van trouwe dienst behandeld door onze baas. Het is tijd voor actie', klinkt het uit de zalen. De vakbonden willen er alles aan doen om te komen tot een goede regeling voor vroegpensioen en een oplossing voor de capaciteitsproblemen. Vandaag (11 maart) bespraken de bonden met hun regionale actieteams (RAC) wat voor acties er kunnen worden gevoerd.

Op 24 februari kregen de politiebonden een reactie van de werkgever over een nieuwe vroegpensioenregeling. Daaruit blijkt dat de werkgever met zijn voorstel een grote groep collega’s uitsluit om eerder te stoppen met werken. Zo wil de werkgever dat de regeling alleen gaat gelden voor executieve medewerkers die werken in het domein uitvoering en die bij ontslag een diensttijd hebben van minimaal 40 politiejaren en de leeftijd van 65 jaar hebben. Dit betekent dat slechts een hele kleine groep gebruik kan gaan maken van deze regeling. Zowel de politiebonden als politiemedewerkers vinden dit onaanvaardbaar. De steun om actie te voeren is dan ook groot.

Buiten de boot vallen
Paul de Graaf (62) werkt al ruim 45 jaar voor de politie: “Veel van mijn leeftijdgenoten werken niet meer onregelmatig, in de basiszorg of domein uitvoering. Fysiek of mentaal is dit niet meer mogelijk. Met deze regeling, zoals de werkgever die schetst, zouden zij dus buiten de boot vallen. Zelf heb ik meer dan 25 jaar onregelmatige diensten gedraaid, heb alles gezien en meegemaakt. Als ik nog 3 jaar langer moet doorwerken, dan heb ik er bijna 49 jaar opzitten. Dat is toch te gek voor woorden. Ik ben het er niet mee eens dat de werkgever dit voor ons bepaalt. Na 45 dienstjaren, los van leeftijd, zou je met een goede regeling de keus moeten hebben of je wilt stoppen of niet. Die vrijwillige keuze zou bij de werknemers moet liggen.” De vakbonden zijn het hier roerend mee eens.

Noodzaak tot oplossing capaciteitsproblemen
Ook willen de bonden - in tegenstelling tot de werkgever - niet dat een oplossing voor de capaciteitsproblemen en een nieuwe vroegpensioenregeling onafhankelijk van elkaar worden opgepakt. Juist nu moet er zo snel mogelijk een goed afsprakenpakket komen dat ook extra capaciteit en inzetbaarheid oplevert.

Overleg actieteams
De bonden gaan door met onderhandelen en bekijken samen met de regionale actieteams welke acties wenselijk en mogelijk zijn om druk te houden op de onderhandelingen. De actieteams van de bonden droegen daarvoor verschillende ideeën aan op 11 maart. Als voorzet wordt gevraagd aan de verkeersteams om de snelheidsverlaging van 100 km/uur niet te handhaven. Daarnaast wordt gekeken welke demonstraties en evenementen de komende tijd plaatsvinden, om te bepalen of daaraan acties kunnen worden gekoppeld.

Het landelijk actiecentrum (LAC) zal de acties in goede banen leiden. Het LAC is bereikbaar via 033-4962750.

Meer over:
Pensioen