8 maart 2018

Surveillanten willen eerlijke carrièrekansen

Ondanks de vele openstaande vacatures op niveau 3 en 4 krijgen veel politiemensen niet de kans om naar zo'n functie door te stromen. Met name omdat het korps de voorkeur geeft aan sollicitanten van buitenaf. Het gevolg is een loopbaan zonder perspectief voor menig collega met aantoonbare ervaring en de ambitie om door te groeien. Daarom is een groep surveillanten de actiegroep ‘Surveillant aan de kant’ gestart, gesteund door de NPB.

In de eenheid Midden-Nederland werken zo’n 120 surveillanten waarvan de meesten willen doorstromen naar niveau 3 of 4. De afgelopen jaren zijn er ruim 200 vacatures geopend voor externe kandidaten terwijl er in 2016 maar drie en in 2017 maar vijf plekken beschikbaar waren voor interne doorstromers. Dit zorgt natuurlijk voor grote teleurstelling onder zittend personeel omdat ze niet kunnen groeien in hun carrière.

Een groot deel van het interne personeel kan het hogere niveau aantoonbaar aan. Zij zijn ervaren politiemedewerkers, ze functioneren goed en hun chefs zien ze ook graag doorstromen. Daarnaast was hen beloofd dat zij binnen zeer korte termijn door zouden kunnen stromen naar niveau 3 en 4.

Korps biedt geen toekomst
Ook de toekomst ziet er helaas niet goed uit voor ambitieus intern personeel. Door de enorme vergrijzing binnen de politie verlaten de komende jaren veel collega’s het korps. Om het werk te kunnen blijven doen, moet de politieacademie de komende periode zeer veel nieuwe collega’s opleiden. Dit zou kansen moeten bieden voor ambitieus en ervaren medewerkers, maar de korpsleiding heeft onlangs zelfs gezegd dat de nadruk de komende jaren zal liggen op instroom in plaats van doorstroom. Geen dankbaar gebaar naar mensen die al jarenlang keihard werken voor de veiligheid op straat.

Sluit je aan
Wij pikken het niet en dat willen we het korps en de politiek laten zien. Om ons samen sterk te maken, roepen we iedereen op die zich geremd voelt in zijn loopbaan om zich te melden op de Facebook-groep ‘Surveillant aan de kant’ of via de mail: surveillantaandekant@politiebond.nl. Alleen zo kunnen we een vuist maken. We gaan in gesprek met de korpsleiding, levert dit niets op dan gaan we als groep en samen met de vakbonden actie voeren. Net zo lang totdat iedereen een eerlijke carrièrekansen heeft.

Binnenkort worden flyers verspreid met meer informatie over aanmelding.

Meer info: Paul Lathouwers, 06-28 25 86 82
plathouwers@politiebond.nl

Meer over:
OVW-rechten