8 augustus 2018

NPB-oproep asbest op de werkplek

De NPB roept leden die zich zorgen maken over de mogelijke aanwezigheid van asbest op hun werkplek op zich te melden bij de bond. Aanleiding is de vondst van losse deeltjes asbest in het complex waarin de levende have van de Landelijke Eenheid is gehuisvest (langs de A20 in Rotterdam).

De NPB wil graag een goed beeld krijgen van de situatie en bekijken of er wellicht op meer plekken asbestproblemen aan de orde zijn.

Verzwegen rapport
De oproep komt na het uitlekken van een intern rapport van de Nationale Politie waarin gemeld wordt dat de golfplaten op het dak van het complex in Rotterdam dusdanig zijn aangetast dat asbestdeeltjes loslaten. Het rapport kwam al zes weken geleden uit, maar was niet bekend bij het personeel.

‘De collega's van de Landelijke Eenheid zijn woedend dat het rapport is stilgehouden,’ zegt NPB-voorzitter Jan Struijs. ‘Ze maken zich ongerust over hun gezondheid. Als vakbond willen wij heel snel opheldering van de politieleiding en de garantie dat niemand gevaar loopt.’

Reactie korps op NPB-brief
De NPB heeft vandaag de korpsleiding van de Nationale Politie en de Arbeidsinspectie aangeschreven om het probleem aan te kaarten. Waarnemend korpschef Henk van Essen heeft bondsvoorzitter Jan Struijs vanmiddag laten weten dat het korps de kwestie zeer serieus neemt en inmiddels de nodige maatregelen heeft genomen. De schouw van de LE-locatie in Rotterdam werd versneld uitgevoerd en de sanering naar voren gehaald. Ook zal het korps de betreffende collega's  persoonlijk benaderen om ze van informatie te voorzien.

Melden bij de NPB
Hondengeleiders en collega’s van de bereden politie die regelmatig op de locatie in Rotterdam werk(t)en en zich zorgen maken, kunnen zich (anoniem) melden bij de bondssecretaris Nine Kooiman via info@politiebond.nl. Dat geldt ook voor collega's op andere werkplekken die zich zorgen maken over asbestrisico's. Zo wil de bond ook de kant van politiemedewerkers horen en bekijken of het probleem zich ook op andere locaties voordoet.

Lees hier alles over het rapport en de reacties van politie.

Meer over:
VGW