6 april 2020

NPB Corona Logboek - 6 april

Tijdens identiteitscontroles voldoende afstand kunnen houden om niet besmet te raken met het coronavirus. Het Innovatiehuis van de politie-eenheid Noord-Nederland in Groningen heeft een manier uitgewerkt om dat voor operationele collega’s mogelijk te maken: een speciale plastic ID-houder die aan het eind van een uitgeschoven wapenstok kan worden geklikt.

De burger die wordt staande gehouden plaatst zijn identiteitsbewijs in de houder en de politiemedewerker kan dat vervolgens naar zich toehalen en controleren. Na een proefperiode bij de basisteams van Assen, Groningen en Leeuwarden is begin vorige week besloten het artikel breed te verspreiden binnen de eenheid.

De productie van de ID-houder gebeurt via een 3D-printer, zodat het ontwerp in heel Nederland kan worden nagemaakt. Inmiddels zijn er in Noord-Nederland zo’n duizend stuks beschikbaar gesteld – om te beginnen voor de noodhulpvoertuigen. Deze week volgen er meer. Voor het printen van ID-houders voor de andere eenheden is Defensie te hulp geroepen.

In onderstaande video legt collega Roel Jacobs van het Innovatiehuis van de Politie Noord Nederland uit hoe het instrumentje werkt.

Let op: het kan uiteraard tot ongewenste misverstanden leiden als burgers een agent bij een controle ineens zijn wapenstok zien trekken. Het is dan ook van belang dat in zo’n situatie vooraf wordt gemeld met welke bedoeling dat gebeurt.

-------------------

BLEIB ZU HAUSE!

Nederlanders luisteren massaal naar de oproep van Mark Rutte om thuis te blijven in het paasweekend en de meivakantie. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Driekwart van de mensen (76 procent) die met Pasen een vakantie hadden gepland, heeft deze geannuleerd. De meivakantie gaat voor twee derde (66 procent) niet door.

Ruim 29.000 leden van het opiniepanel van het nieuwsprogramma deden mee aan het onderzoek. Bijna de helft (48 procent) van de mensen die niet meer op vakantie gaan, krijgt het hele bedrag in geld of als waardebon terug. Mensen zeggen de geannuleerde vakanties te betreuren, maar er is ook veel begrip.

Slechts 7 procent van de paasvakanties gaat vooralsnog door, in de meeste gevallen (41 procent) naar een camping of vakantiepark in Nederland. Iets meer mensen zien de geplande meivakantie positief in: 17 procent zegt dat die vakantie nog door zal gaan.

BIJSPRINGEN ALS OUD-POLITIEMEDEWERKER

Het is nu nog niet aan de orde, maar op enig moment tijdens de coronacrisis zou de politie enige hulp van oud-collega’s wellicht goed kunnen gebruiken. Mensen die niet al te lang geleden ergens anders zijn gaan werken of met vervroegd pensioen zijn gegaan.

In principe gaat het vooral om ondersteunende taken. Uiteraard hangt veel af van de behoeften in de eenheden, maar je kunt denken aan werkzaamheden zoals het openhouden van politiebureaus, het ontlasten van collega’s in de uitvoering door het overnemen van administratieve werkzaamheden of het uitlezen van camerabeelden. Bij een eventuele inzet staan de veiligheid en gezondheid van alle betrokkenen voorop.

De eerste stap is het vormen van een pool met mensen die interesse hebben. Beschik jij over politie-ervaring en wil je als de nood aan de man komt je steentje bijdragen? Meld je dan nu aan via het door de korpsleiding en politiebond ACP ontwikkelde online formulier. De werkgever gaat uiteraard vertrouwelijk om met de gegevens die je verstrekt.

KLIK HIER om je aan te melden.

Let op: je wordt pas benaderd voor een eventuele inzet als het korps vindt dat de tijd daarvoor aangebroken is.

---------------------

Vragen aan de NPB over je persoonlijke situatie of rechtspositie tijdens de coronacrisis? Stel ze in de NPB-app, via DEZE LINK of via 085 -89 00 430.

Reageren op een item in ons Corona Logboek of een bijdrage daaraan insturen? Mail naar NPB-redacteur Dick Harte.

Meer over:
Corona Logboek