Koen Simmers NPB-hoofdbestuurder

Medicinale wiet

De politiek belooft al jaren iets te doen aan de veel te hoge werkdruk bij de Nationale Politie, maar tot zeker 2025 zal het korps met onderbezetting blijven kampen. Volgens mij is de tijd dan ook rijp om snel bepaalde klussen af te stoten. Bij voorkeur werkzaamheden waarvan nut en noodzaak ter discussie staan. Een tip voor het komende kabinet: haal het telen van wiet voor medicinaal gebruik uit het Wetboek van Strafrecht.

Onlangs had ik weer eens een persoonlijke ontmoeting met Bart Hissink; dit keer was hij naar mijn werkplek in Tilburg gekomen. Bart volgt me op Twitter en voorziet mijn tweets regelmatig van (zeer) kritisch commentaar. Hij vindt dat de politie verkeerde prioriteiten stelt, met name als het gaat over cannabis/wiet.

Hersenletsel
Twee jaar geleden ging ik daarover met hem in gesprek. Ik kwam erachter dat hij bij een ernstig auto-ongeluk hersenletsel had opgelopen. De medicijnen die hij kreeg voorgeschreven hadden veel bijwerkingen, waren zwaar verslavend en slecht voor de gezondheid. Uiteindelijk probeerde hij (medicinale) wiet en daar had hij veel baat bij. Als het op Twitter over de aanpak van drugscriminaliteit gaat, dan reageert Bart vaak erg fel. Ik begrijp nu waarom, maar er zit natuurlijk wel een groot verschil tussen keiharde ondermijnende criminaliteit en de recreatieve en medicinale thuiskweker.

Zelf kweken
Door onze gesprekken kreeg ik een leerzaam inkijkje in Barts leefwereld. Een van mijn vragen was: waarom zou je zelf kweken als je het bij de apotheek kan halen? Maar daar zitten dus nogal wat haken en ogen aan. Om te beginnen moet de huisarts het dan wel willen voorschrijven. Daarnaast is het erg kostbaar en tegelijkertijd blijkbaar minder smakelijk en minder effectief. Wil je echte kwaliteit, dan is de beste optie om het voor nog meer geld in de coffeeshop te gaan halen. In beide gevallen weet je niet wat je koopt.

Zaken doen met criminelen
In de huidige situatie worden mensen met gezondheidsproblemen die baat hebben bij wietgebruik dus min of meer gedwongen om zaken te doen met criminelen. Dat moeten we echt niet willen; het gaat vaak om kwetsbare personen. Ik heb verhalen gehoord over wietgebruikers die ‘gratis’ wiet aangeboden kregen van dealers. Gratis bestaat natuurlijk niet. Voor je het weet moet je als tegenprestatie thuis zelf een (onveilige) kwekerij opzetten.

Medicinaal gebruik
Ik volg Bart daarom in zijn gedachten. Laten we niet te moeilijk doen over een paar plantjes voor eigen (medicinaal) gebruik. Of ze die nu roken of er olie van maken – dat zal me een zorg zijn: het is bewezen dat veel patiënten er baat bij hebben. Ik roep de politiek dan ook op zo snel mogelijk het zelf telen van wiet voor medicinaal gebruik uit het Wetboek van Strafrecht te halen. Dat geeft de politie meer ruimte om zijn aandacht te richten op echte drugscriminaliteit. Sommige gemeenten hebben op dit gebied al praktisch-humanitaire maatregelen genomen, maar ik zou graag zien dat we dit ook landelijk goed regelen.

Alcoholgebruik
Om critici voor te zijn: inderdaad, na wietgebruik mag je geen auto besturen. Maar dat mag met alcohol op evenmin en alcohol is ook niet verboden. In mijn twaalf-en-half jaar bij de politie op straat heb ik nog nooit een agressief of ernstig verward persoon getroffen waarbij wietgebruik de oorzaak was. Als je dat probleem wil aanpakken, dan moeten we steviger optreden (= meer capaciteit inzetten) tegen alcohol- en harddrugsmisbruik.

Voorlichting
Natuurlijk moeten we onze jongeren niet aanmoedigen wiet te gebruiken – net zomin als alcohol en andere drugs. Jongeren verstandig leren omgaan met het gebruik van dit soort zaken doe je echter niet door het klakkeloos te verbieden (dan doen ze het namelijk juist wel), maar door actieve en geloofwaardige voorlichting. Laten we daar niet te krampachtig over doen: toen ik zestien jaar oud was ging ik naar de beruchte hockeyfeesten en stappen in de stad. Daar dronken we geen ranja en met mijn generatie is het ook goed gekomen.

Bart en ik gaan graag met politici in Den Haag in gesprek over het gebruik en zelf telen van medicinale wiet.