17 augustus 2018

Juiste papiertje belangijker dan opleidingsprofiel

Voor de selectiecommissie van de politie is het opleidingsprofiel van de LFNP-functies niet belangrijk. Zonder het juiste papiertje hoef je niet te solliciteren. Zelfs wanneer sollicitanten de juiste trainingen hebben gehad, kan de werkgever nog bepalen dat je niet geschikt bent.

De assistenten Intake & Service B (I&S B) hebben het zwaar te verduren gehad de laatste jaren. In talloze procedures is gestreden voor een rechtvaardige beloning van deze collega’s: functieonderhoud, functiewaardering, matching, plaatsing in de reorganisatie, de RAAF. Het laatste vehikel van demotivatie is de sollicitatieprocedure.

Nieuwe kansen
Collega’s in de eenheid Oost-Nederland zagen hun kans schoon toen ze vacatures tegenkwamen voor de functie Medewerker I&S. Het takenpakket leek geen enkel probleem; eigenlijk voerden de ze deze taken al jarenlang uit, vonden ze. Op de werkvloer zijn de theoretische verschillen tussen de Assistent B en de Medewerker I&S nauwelijks aan te wijzen.

De deksel op je neus
Collega L. denkt dat ze de juiste papieren in handen heeft, net als een berg ervaring dus vol goede moed solliciteert ze. Om vervolgens de deksel op haar neus te krijgen. De reden voor de afwijzing: ze heeft geen niveau 3-opleiding. En zij is niet de enige collega met zo’n afwijzing. Al snel kregen we meer berichten binnen.

Een medewerker van de afdeling Individuele Belangenbehartiging (IBB) krijgt deze zaken binnen en krabt zich achter de oren: voor een functie in schaal 6 heb je helemaal geen niveau 3-diploma nodig. Je moet niveau 3- werk- en denkniveau hebben. Dat is een belangrijk verschil en staat zo ook in de functiebeschrijving, het door de CGOP afgeprocedeerde opleidingsprofiel en de vacature.

Papieren tijger
Hoe bepaal je nu of iemand het werk- en denkniveau op niveau 3 heeft? Natuurlijk, een diploma met de dikgedrukte letters ‘NIVEAU 3’ is een redelijke inkopper. Daar hoeft niemand lang over na te denken. Maar ook door je eerder verworven competenties (EVC’s) vast te laten leggen, kan je het werk- en denkniveau bewijzen.

Voor het merendeel van de zaken zien wij geen belemmeringen; de een heeft in haar recente beoordeling staan dat ze toe is aan moeilijker werk. Een ander heeft de module ‘Intake & Servicemedewerker (5-6)’ behaald. Op de website van de Politieacademie staat letterlijk dat de opleiding is bedoeld voor de medewerker Assistent B (schaal 5) die zich ontwikkelt tot een Medewerker (schaal 6). Ook staan daar de gevleugelde woorden: “Na het behalen van de opleiding medewerker Intake & Service ben je geschikt voor de functie medewerker Intake & Service.” Veel duidelijker dan dat wordt het niet, toch?

Maar nee, de selectiecommissie staat blijkbaar boven de functiebeschrijving, de vacature en het opleidingsinstrument van de politie. Alleen met exact het juiste papiertje op zak ben je geschikt.

Heb jij ook een afwijzing van een sollicitatie ontvangen waarmee je je echt niet kan verenigen? Neem dan contact op met ons en wij maken voor jou bezwaar!

Meer over:
Rechtspositie