6 januari 2021

Inzoomen op innovatie bij de politie

NPB-leden en –medewerkers zijn van harte welkom als deelnemers aan de Week van de Toekomst: vier interessante webinars van een uur over innovaties binnen het politievak, georganiseerd door Politievakbond ACP. In de week van 18 tot en met 22 januari kun je vier dagen lang tussen half twee en half drie je licht opsteken over achtereenvolgens vernieuwingen op het gebied van drones (FOTO), verhoortechnieken, augmented reality en social media.

De Week van de Toekomst ziet er als volgt uit:

  • Maandag 18 januari: Drones
  • Dinsdag 19 januari: Nieuwe verhoortechnieken
  • Woensdag 20 januari: Augmented reality (Virtual reality-brillen)
  • Donderdag 21 januari: Social media

Elk webinar begint om 13.30 uur en duurt tot 14.30 uur.

Politiedrones (Projectorganisatie Drones voor Politiedoeleinden)
Het inzetten van drones is binnen de politie al ver in ontwikkeling. De Projectorganisatie Drones voor Politiedoeleinden is er dagelijks mee bezig. Zo worden drones onder andere gebruikt bij verkeersongevallen, het zoeken naar inbrekerswerktuigen, het opsporen van hennepkwekerijen en vermiste mensen. De medewerkers van Projectorganisatie Drones laten tijdens dit webinar alle mogelijkheden zien van dit verfijnde stukje techniek.

Nieuwe verhoortechnieken (Martijn van Beek)
Bij nieuwe verhoortechnieken denk je waarschijnlijk aan technieken zoals leugendetectors en computers die kijken of je de waarheid spreekt. Maar Martijn van Beek laat zien dat verhoren nog altijd echt mensenwerk is. Welke vraag stel je? Op welk moment en op welke manier? Daarbij is het belangrijk om te weten hoe je omgaat met kwetsbare mensen en hoe je iemand verhoort als er meteen een advocaat bij aanwezig is. Wil jij alle tips en tricks weten? Dan is dit webinar over verhoortechnieken zeker iets voor jou.

Augmented reality (Nanco Oudejans en Danny Timmermans)
Bij augmented reality oftewel aangevulde realiteit wordt via technologie extra informatie aan de echte wereld toegevoegd. Bijvoorbeeld via een speciale bril waarmee je route-informatie doorkrijgt of waarmee je kan terugkijken op een plaats delict. Danny Timmermans van het Innovatie lab (Ilab) en Nanco Oudejans uit de eenheid Oost-Nederland onderzoeken hoe bruikbaar zo’n virtual reality bril kan zijn bij politiewerk. Leidt het af of helpt het juist om meer informatie te vergaren? Tijdens deze webinar testen we de bril en laten we jou meepraten of augmented reality van toegevoegde waarde kan zijn voor jouw werk.

Sociale media (Emile Vermeulen)
Het gebruik van sociale media valt ook bij de politie niet meer weg te denken. Zo zijn er agenten die dagelijks over hun werk bij de politieberichten plaatsen en duizenden online volgers hebben. Een laagdrempelige manier om in contact te komen met de burger. Maar sociale media kennen ook valkuilen. Want hoe zorg je ervoor dat privé en zakelijk gescheiden blijven? En hoe weet een burger zeker dat er veilig wordt omgegaan met zijn/haar informatie? Daarom bestaat er sinds kort een protocol over sociale media waar elke agent en eenheid aan moeten voldoen. Emile Vermeulen, sociale media expert bij de politie, geeft tijdens dit webinar uitleg. Ook laat hij zien hoe sociale media de werkdruk kan verminderen door het inrichten van digitale wijkagenten, opsporingsberichten en buurtonderzoeken.

Meer over:
Vereniging