19 april 2022

Cao-actie: politiebonden leggen vaardigheidstraining plat

De politiebonden roepen IBT-docenten op aanstaande donderdag het werk neer te leggen voor deelname aan een vakbondsbijeenkomst. Die zal twee uur duren en vindt vanaf 14:00 uur plaats in De Speeldoos in Baarn. Deze actie is onderdeel van het stapelprotest Van kwaad tot erger, dat de politiebonden eind december zijn gestart tegen het uitblijven van een fatsoenlijke nieuwe politie-cao voor 2022 en 2023.

De vakbondsactie komt erop neer dat de integrale beroepsvaardigheidstraining (IBT) binnen de politie een dag lang wordt verstoord. Politiemensen zijn verplicht jaarlijks vier van deze dagen te volgen om hun vaardigheden op het gebied van aanhouding en zelfverdediging te trainen, waaronder het gebruik van hun vuurwapen. Op twee van die vier dagen moeten ze met succes een toets afleggen om bevoegd te blijven met geweldsmiddelen op straat ingezet te worden. De aangekondigde cao-actie zal de werkgever dus de nodige praktische problemen bezorgen en wellicht tot nadenken stemmen – wat uiteraard precies de bedoeling is.

Cao-voorlichting
Tijdens de vakbondsbijeenkomst in Baarn worden de IBT-docenten geïnformeerd over de relatie tussen de CAO-acties en de ontwikkeling van hun vakgebied in de nabije toekomst. De werkgever is erover ingelicht dat actievoerders al gauw minstens een uur of drie (overlegtijd plus de reistijd naar Baarn heen en terug) het werk zullen neerleggen. De bonden rekenen op honderd tot tweehonderd deelnemers.

Onverstandig politiebeleid
De politiebonden voeren sinds december actie om het kabinet Rutte IV duidelijk te maken dat de gezondheid en veiligheid van het politiewerk onverantwoord zijn aangetast door onverstandig bezuinigingsbeleid van de kabinetten Rutte I tot en met III. De nieuwe regeringsploeg weigert haar verantwoordelijkheid op dat punt te erkennen en snel mee te werken aan een nieuwe cao die de huidige situatie wat kan verlichten.

Meer informatie
Meer weten over het actietraject? Neem contact op met het Landelijk Actiecentrum (LAC) van de politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB via info@politieacties.nl!

Meer over:
cao2022