17 februari 2023

Boa Bond roept op tot boetevrije dagen in 010 en 020

Twaalf procent loonsverhoging, voortaan automatische prijscompensatie en een vroegpensioenregeling. Voor deze cao-eisen voert de Nederlandse Boa Bond – onderdeel van de Nederlandse Politiebond – deze maand actie, samen met de FNV. De NBB en FNV Overheid roepen gemeente-boa's op vanaf vandaag drie dagen geen boetes uit te delen in Rotterdam en vanaf maandag (20 feb) acht dagen niet in Amsterdam.

Op 11 januari zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 187.000 Nederlandse gemeenteambtenaren (waaronder de gemeentelijke boa’s) definitief stukgelopen. De werkgever (de Vereniging Nederlandse Gemeenten) bleek niet bereid voldoende tegemoet te komen aan de eisen van de bonden voor verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden van het gemeentepersoneel.

Schamel loonbod
FNV Overheid cao-onderhandelaar Marieke Manschot: ‘De VNG biedt slechts een schamele 5 procent per 1 februari 2023 en 3 procent per 1 april 2024. De inflatie is nog steeds extreem hoog en de krapte op de arbeidsmarkt nog steeds zeer groot, met alle gevolgen van dien voor de werkdruk. Uit het laatste loonbod van de VNG blijkt volstrekt onvoldoende waardering. Evenmin hebben de werkgevers toenadering gezocht op andere belangrijke onderwerpen zoals verlof en vitaliteit.’

Actietraject gestart
Noodgedwongen zijn FNV Overheid en de Nederlandse Boa Bond (NBB) dan ook begonnen aan een actietraject. De afgelopen weken legden allerlei gemeentelijke diensten her en der in het land al een of meer dagen het werk neer.

Bonnenacties
Ook de NBB heeft aan deze protestacties al een steentje bijgedragen. In Amsterdam en Rotterdam door korte werkonderbrekingen, in Nieuwegein door een staking van vijf dagen. In Vijfheerenlanden, Groningen, Nijmegen en Den Haag vonden bonnenacties plaats: boa’s schrijven dan een of meer dagen demonstratief geen boetes uit. In plaats daarvan laten ze actiebonnen achter (bijvoorbeeld onder ruitenwissers) met informatie over het cao-conflict.

Steeds langer
Die actielijn wordt de komende dagen/weken voortgezet en uitgebouwd om de werkgever (VNG) verder onder druk te zetten. De NBB en FNV Overheid roepen de gemeentelijke handhavers in Rotterdam op vanaf vrijdag 17 februari drie dagen geen boetes meer uit te schrijven in Rotterdam en hun collega’s in Amsterdam om datzelfde acht dagen lang te doen vanaf maandag 20 februari

NBB-voorzitter Ruud Kuin: ‘Op dit moment is actievoeren volgens ons de meest effectieve manier om de werkgever met de juiste focus naar de onderhandelingstafel terug te brengen. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk boa’s aan de acties meedoen en blijven meedoen. Wil je meer weten over de acties? Kijk dan op de website van de Nederlandse Boa Bond!’ 

NBB, NPB en FNV
De Nederlandse Boa Bond (NBB) is onderdeel van de Nederlandse Politiebond (NPB). De NPB is aangesloten bij de vakcentrale FNV, die namens zijn leden die voor de gemeente werken onderhandelt over een Cao Gemeenten. Daarom onderhandelt de FNV ook namens de NBB-leden binnen de NPB en zijn deze gerechtigd mee te doen aan de acties die door FNV Overheid en de NBB worden uitgeroepen.