15 april 2021

ARAG-veiligheidspolis biedt hulp bij conflict met de buren

Je staat er soms niet bij stil in hoeveel situaties een rechtsbijstandverzekering van pas kan komen. Via de NPB sluit je voordelig de ARAG Veiligheidspolis af. Zo ben je gedekt voor al je juridische problemen met bijvoorbeeld je aannemer, een leverancier of je buren. Lees hier waarom Wouter en Marijn blij waren met de juridische steun van ARAG bij het opknappen van hun tuin.

Een paar maanden geleden hebben Wouter en Marijn* hun nieuwe woning betrokken. Ze hebben binnen flink geklust en zijn erg blij met hun paleisje. Nu het mooie weer er aankomt, willen ze ook graag de tuin opknappen. Ze beginnen met de coniferenhaag, maar je raadt het al: achterbuurman Erik wil niet dat de haag wordt weggehaald.

Wouter en Marijn zijn niet zomaar aan de slag gegaan met het verwijderen van de coniferenhaag. Meerdere malen hebben zij bij de achterbuurman aangebeld, maar troffen ze hem steeds niet thuis. En op briefjes in zijn brievenbus werd door de buurman niet gereageerd. Uiteindelijk besloten zij om toch maar te beginnen met het verwijderen van de haag.

Buurman heeft bezwaar
Dan ineens blijkt buurman Erik wel degelijk een mening te hebben over de haag. Hij geeft aan gesteld te zijn op zijn privacy en met de vorige bewoners afspraken te hebben gemaakt over de haag en de hoogte ervan. Wouter en Marijn geven aan dat zij de nieuwe bewoners zijn en andere ideeën hebben over de haag. Deze is slecht onderhouden en veel te hoog. Zij zien het niet zitten om hier continu werk aan te hebben. Ze zijn daarom van plan om in plaats van de haag een nette, dichte schutting te plaatsen. Erik hoeft zich dus geen zorgen te maken over zijn privacy.

Partijen worden het niet eens
Maar laat daar nou net de kern van het probleem zitten. De coniferenhaag was uitgegroeid tot een haag van bijna 5 meter hoog. De muur die hiervoor in de plaats komt, zal niet hoger worden dan 2 meter. Dat vindt Erik te laag. Erik geeft ook aan gehecht te zijn aan de coniferenhaag, maar dit blijkt niet uit het onderhoud. De haag is al jaren niet meer onderhouden en ziet er erg verwaarloosd uit. Vervolgens ontstaat er discussie over de erfgrens. Volgens Erik zijn de coniferen jaren geleden nog door de gemeente op de erfgrens geplant. Volgens Wouter en Marijn staan de coniferen echter vlak naast de erfgrens op hun erf en hebben zij dus het recht om deze te verwijderen. Een langslepende discussie ontstaat, maar het lukt de partijen helaas niet om er met elkaar uit te komen.

Hulp nodig van een juridisch probleemlosser
Wouter en Marijn hebben een ARAG Veiligheidspolis en besluiten eens contact op te nemen met ARAG om informatie in te winnen over het geschil dat zij hebben met de buurman. Hun zaak komt bij jurist Wimer terecht. Uiteraard wordt weer geprobeerd om in goed overleg tot een oplossing te komen, maar ook nu lukt het niet. In overleg met zijn klanten start Wimer een procedure. De zaak komt bij de Hoge Raad terecht.

Opgelost
De rechter is duidelijk. Volgens de wet mag een erf altijd afgescheiden worden met een ondoorzichtige muur van twee meter hoog op de erfgrens. Hoe zeer Erik dus ook gehecht is aan zijn coniferenhaag; de haag is geen muur. Wouter en Marijn mogen dus eisen dat de haag vervangen wordt door een stenen muur of een houten schutting. Kortom, de rechter geeft Wouter en Marijn gelijk: de haag mag weg.

* alle namen in dit verhaal zijn fictief. Elke gelijkenis met bestaande personen of bedrijven berust op louter toeval. Elke rechtszaak is anders. Aan de uitkomst van dit verhaal kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

Meer over:
ARAG